Výroční zpráva 2009

V roce 2009 měl ASH - DOM Jistebník 90 členů, z toho je 83 hudebníků a 7 nehrajících členů.

Orchestr vystupoval doma i v zahraničí pod dirigentskou taktovkou Petra Habernala, Martina Maléře, Jana Lubojackého a Michala Holuba.

Celou řadu úspěšných vystoupení jsme tentokrát zahájili 3. května Jarním koncertem v KD v Jistebníku.

Na základě pozvání Hasičského profesionálního sboru v Novém Jičíně, jsme 4. května koncertovali na při příležitosti oslav 40. výročí jeho založení na nádvoří Žerotínského zámku v Novém Jičíně.

6. červen byl v Dětmarovicích vybrán pro konání slavnostního Dne obce a nám připadl úkol zahájit jeho bohatý a pestrý program.

Hned následující den 7. 6. jsme si společně se spálovskými občany připomenuli 95. výročí narození pana Františka Šustka, dlouholetého dirigenta našeho orchestru.

12. - 14. června proběhl již 46. ročník Kmochova Kolína. Tentokrát se pořadatelé pokusili o nové uspořádání a bylo zařazeno více soudobých skladeb pro velké dechové orchestry. Jak už to u takových akcí s dlouholetou tradicí bývá, našli se nejen nadšení příznivci, ale i zklamaní odpůrci takových "novot".

Nejen na festivalu v Kolíně, ale také účastníci festivalu Poodří Františka Lýska v Jistebníku si mohli dne 20. 6.vyslechnout náš malý promenádní koncert.

Nadešel začátek prázdnin a s ním náš zájezd do Německa. Opět jsme po několika letech zavítali do Rastede. Soutěžili jsme v kategorii "VII A M"- koncertní dechová harmonie. Předvedli jsme program složený ze dvou skladeb:

1. Evžen Zámečník - Španělské metamorfózy
  2. Karel Bělohoubek - Symfonický pochod - směs filmových melodií Johna Williamse

V celkovém součtu bodů jsme od tříčlenné poroty dostali 85,917 bodů, což nás zařadilo s přehledem do zlatého pásma. Tím jsme splnili cíl, který jsme si před soutěží vytkli. Získali jsme více bodů, než před čtyřmi lety, což naznačuje růst kvality našeho orchestru. Odborná porota hodnotila deset parametrů výkonu orchestru. V žádné hodnocené oblasti jsme nezaostali za velmi dobrým hodnocením. Všechny známky od porotců se pohybovaly v rozmezí 7,5 až 9,5 bodů z deseti.

Letošní letní soustředění se uskutečnilo ve dnech 15. až 19. srpna v Budišově nad Budišovkou. Na programu byl tentokrát nácvik repertoáru na soutěž v Polsku. Konečně nám přálo počasí, a tak jsme nejen cvičili na nástroje, ale mohli jsme využít i sportovní areál, který nám byl k dispozici.

Nový repertoár jsme hráli nejprve na Brušperských slavnostech dne 5. záři a ve dnech 11. - 13. září jsme s ním úspěšně vystoupili v polském Swidniku, kde jsme se umístili na 3. místě v mezinárodní koncertní soutěži. Zároveň zde byla vyhlášena soutěž o nejmladšího účastníka, ve které jsme se umístili na 1. místě.

Naše hudební září jsme do třetice prožili 19. 9. se svými příznivci u příležitosti Dne obce v Jistebníku.

Naše soutěžní působení jsme završili úspěšným vystoupením na Mezinárodní soutěži velkých dechových orchestrů v Ostravě. Soutěžili jsme ve vyšší třídě a náš výkon byl oceněn jen stříbrným pásmem, jelikož nám do zlatého chyběly 2 body. I když jsme zklamání netajili, radost nad úspěchem byla obrovská.

A pak už naše podzimní příprava směřovala k datu 21. 11., kdy se konal v Jistebníku první ročník Svatomartinského koncertu s ochutnávkou nového vína. Věříme, že jsme našemu věrnému obecenstvu připravili hezký zážitek a pokusíme se o to, aby příští ročník dopadl neméně úspěšně.

Jsme rádi, že činnost orchestru dále úspěšně pokračuje a chceme se snažit důstojně reprezentovat obec, kraj i Českou republiku. Poděkování patří na tomto místě všem, kdo se jakkoli snažili a zasloužili o úspěchy v práci v tomto roce, a to nejen našim členům, ale také sponzorům:

• Obec Jistebník
  • Ministerstvu kultury ČR
  • OH Ohyby - p. Helis
  • Jistebnická stavební - p. Sládeček a Pleskot
  • Stavebniny Felix
  • NV PROPO - p. Veselý a Neslaník
  • firma Luska Luděk - Klempířské a pokrývačské práce
  • projekční firma p. Radomíra Krále
  • Lacina Gas, s.r.o. Studénka
  • pan Löwy, Jistebník

Věra Šustková