Výroční zpráva 2007

V roce 2007 měl ASH - DOM Jistebník 89 členů, z toho je 83 hudebníků a 6 nehrajících členů. Orchestr úspěšně vystupoval doma i v zahraničí pod dirigentskou taktovkou Petra Habernala, Martina Maléře, Jana Lubojatského a Michala Holuba.

Na začátku roku jsme se zúčastnili Mezinárodního festivalu dechových hudeb Praha 2007, kde jsme ve střední třídě získali zlaté pásmo a flétnistky Anna Matějková, Magda Maléřová, Barbora Janošková a Veroniky Goldová obdržely zvláštní ocenění poroty za sólový výkon.

Jarní sezónu jsme tentokrát zahájili 31. března koncertem pro pořad ČT - "... a tuhle znáte" v KD v Jistebníku. Tento pořad byl příležitostí prezentovat nejen náš orchestr, ale i obec Jistebník. Diváci u televizních obrazovek se proto mohli těšit nejen z kvalitní hudby, ale s napětím také sledovali rozhovory s jednotlivými členy orchestru.

Ve dnech 26. - 30. dubna jsme se, na základě pozvání našich přátel ze slovinské obce Zgornje Gorje, zúčastnili oslavy 100 let založení "Godby Gorje." Naše koncertování se neomezilo jen na místo samé, ale vystoupili jsme také v nedalekém lázeňském městě Bled u Bledského jezera, jednoho z důležitých atributů Slovinska. Na závěr jsme navštívili Škocjanské jeskyně, které jsou s našim regionem spojeny osobou jejich průzkumníka Antona Hanke, rodáka z Bravantic, který je tam také pohřben.

Po velké výpravě jsme v květnu pilně koncertovali v nedalekém okolí, a to 19. května 2007 u příležitosti Oslavy 100 let založení dechové kapely ve Slatině a 26. května 2007 na rozsáhlé akci Den obce Stará Ves nad Ondřejnicí.

Už dlouho jsme si přáli navštívit největší muzikantský svátek v naší republice - Kmochův Kolín, a proto nás velmi potěšilo pozvání jeho organizátorů, které jsme považovali také za uznání našich neustále se zlepšujících výkonů. Ve dnech 8. - 10. 6. 2007 jsme se tedy zúčastnili nejen festivalu samotného, ale v jeho rámci jsme koncertovali také v Rehabilitačním ústavu v Kladrubech u Vlašimi.

Červen jsme opět věnovali našim domácím příznivcům. 16. 6. si nás mohli poslechnout v úvodu Festivalu Poodří Františka Lýska v Jistebníku, 20. 6. v Ostravě, tentokrát na Kuřím rynku a další den 21. 6. ve Studénce u příležitosti Dne hudby.

Letní program orchestru zahrnoval dne 21. července koncert, který byl součástí oslavy Dne obce v Pražmu, kde naši hudebníci podali obdivuhodné výkony nejen hudební, ale i sportovní při doprovázení slavnostního pochodu na kopec, kde se konala jedna z částí programu.

Na déšť a nepříznivé počasí, které provázely v minulých letech naše letní soustředění, jsme "vyzráli" změnou místa a termínu. Přemístili jsme se do rekreačního střediska Hadinka a termín jsme přesunuli na 11. - 15. srpen. Účel soustředění však zůstal - nácvik nového repertoáru, tentokrát na říjnovou Soutěž velkých dechových orchestrů v Ostravě.

Dalším letošním zahraničním vystoupením byla účast na 4. ročníku Mezinárodních hudebních dnů v německém Haldensleben ve dnech 24.- 26. srpna, kterého jsme se vedle orchestrů z Polska a Holandska zúčastnili jako jediný český orchestr.

Po tomto zájezdě jsme pak věnovali veškeré úsilí přípravě na koncert u příležitosti Dne obce Jistebník, který se konal dne 15. září a soutěžní vystoupení v Ostravě, které se uskutečnilo 19. října v Domě kultury města Ostravy. V konkurenci dalších orchestrů vyšší třídy jsme obdrželi stříbrné pásmo.

Když pak bylo soutěžní napětí za námi, zůstala nám v kalendáři milá tečka za koncertováním v roce 2007, a tou byla oslava 60. výročí dechové hudby v Jistebníku. Slavnostní koncert za účasti srdečného publika i milých hostů provázel Pavel Handl. A že bylo na co vzpomínat a za co děkovat, jistě potvrdí nejen pamětníci, ale i současní členové a příznivci našeho orchestru.

Děkujeme proto všem, kdo se jakkoli snažili a zasloužili o úspěchy v uplynulém roce.

[Akt. známka: 2,60 / Počet hlasů: 5]
1 2 3 4 5
| Autor: Věra Šustková | Vydáno dne 07. 04. 2008 | 6622 přečtení | Počet komentářů: 1285 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek