Výroční zpráva 2005

V roce 2005 měl náš orchestr 62 členů, z toho je 58 hudebníků a 4 nehrající členové. Z celkového počtu je 34 členů mladších 26 let.

Pod dirigentskou taktovkou Petr Habernala, Martina Maléře a Jana Lubojatského orchestr úspěšně vystupoval doma i v zahraničí.

Na samém počátku nového roku se již potřetí zúčastnil Mezinárodní soutěže dechových orchestrů v Praze a obsadil ve své kategorii - střední třída - stříbrné pásmo.

Prvním ze série našich jarních vystoupení bylo dne 7. května půlhodinové setkání s naším orchestrem na náměstí ve Studénce v rámci hudební přehlídky pořádané MěkS Studénka.

Dne 29. května jsme poprvé oblékli nově ušité vesty a jeli koncertovat do Spálova. Koncert ve velmi teplém jarním počasí a za hojné účasti posluchačů provázely vzpomínky na historii orchestru, která je s tímto místem spojena osobou dlouholetého dirigenta pana Františka Šustka.

19. červen nás zastihl v Letní zahradě Domu kultury NH v Ostravě-Zábřehu, kde jsme spolu s mažoretkami Krokodýl uspořádali malou generálku před společným výjezdem do zahraničí.

Léto jsme opět prožili intenzivním hudebním životem. Mládež 30. června vyměnila vysvědčení za kufry a batohy a dvěma autobusy jsme vyrazili přes Polsko do Německa, kde se v městě Rastede konal ve dnech 1. až 3. července 50. ročník Mezinárodních hudebních dnů. Zároveň zde probíhalo soutěžní hodnocení za účasti mezinárodní poroty. Náš orchestr obdržel ve střední třídě v kategorii koncertních skladeb zlaté pásmo. Také jsme jeden den věnovali prohlídce přístavu Wilhelmshaven a odvážlivci se vykoupali v Severním moři.

Aby nezahálely naše staré kostýmy, byli jsme pozváni Valašským muzeem v Rožnově pod Radhoštěm, abychom v programu Lázeňská neděle svou hrou pomohli vytvořit atmosféru 20. a 30. let minulého století. Ten den se valašské Dřevěné městečko přeneslo zpět do dob, kdy lidé z měst jezdili parním vlakem, povozy i auty, za zdravým vzduchem, pohybem a venkovskou stravou, aby se zotavili a nabrali nových sil. Pestrý program pak zakončil odpoledne náš druhý koncert v amfiteátru.

Také víkend 30. a 31. července byl plánován jako hudební. V Dřevohosticích na 12. setkání dechových hudeb si v paprscích pražícího slunce mnohý z nás přál, aby zapršelo. Netušili jsme, že naše přání bude již druhý den ve Studénce na náměstí splněno, a to tak dokonale, že jsme promoklí stačili zahrát jen dvě skladby. Tak se stalo, že naše letošní vystoupení ve Studénce lze hodnotit jen jako velmi krátké hudební vstupy s dlouhou přípravou.

Déšť a nepříznivé počasí provázely i naše letní soustředění v Palkovicích v rekreačním středisku Barborka, které se uskutečnilo v tradičním čase 4. až 10. srpna. Na programu byl tentokrát nácvik nového repertoáru. Mladší členové orchestru ocenili zvláště skladby v dixielandovém žánru a svou horlivostí předčili i ostřílené "mazáky";.

Podzimní zkoušení pak předcházelo Adventnímu koncertu, který se konal 11. prosince. Byli jsme velmi potěšeni účastí domácího obecenstva i zájmem hostů, kteří přijali naše pozvání.

Jsme rádi, že činnost orchestru dále úspěšně pokračuje a chceme se snažit důstojně reprezentovat obec, kraj i Českou republiku, u nás i v zahraničí.

Poděkování patří na tomto místě všem, kdo se jakkoli o tyto úspěchy snažili.

Zprávu sestavila: Věra Šustková, jednatel

| Autor: Martin Maléř | Vydáno dne 27. 10. 2007 | 6440 přečtení | Počet komentářů: 1151 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek